10 Myter om vinterdäck – Dags att reda ut sanningen!

10 Myter om vinterdäck – Dags att reda ut sanningen!

Myt 1: Vinterdäck är bara nödvändiga i snö

Faktum: Vinterdäck ger bättre grepp på både snö och is, men också vid låga temperaturer. Deras mjukare gummiblandning presterar bättre än sommardäck vid temperaturer under 7 grader Celsius.

Myt 2: Dubbdäck är alltid bäst på vintern

Faktum: Dubbdäck ger bra grepp på isiga vägar men är inte alltid det bästa valet. De kan faktiskt ha sämre prestanda än dubbfria vinterdäck på våta och torra vägar och orsakar mer vägslitage.

Myt 3: Fyrhjulsdrift ersätter behovet av vinterdäck

Faktum: Fyrhjulsdrift kan hjälpa till att accelerera på snöiga vägar, men det hjälper inte vid inbromsning eller svängning. Vinterdäck kan förbättra båda dessa aspekter.

Myt 4: Vinterdäck behöver inte växlas ut varje år

Faktum: Livslängden på vinterdäck beror på många faktorer, inklusive hur du kör, vägförhållanden och däckkvalitet. Men som ett riktmärke borde du överväga att byta ut däcken efter fyra år eller när mönsterdjupet är mindre än 4 mm.

Myt 5: Alla vinterdäck är likadana

Faktum: Vinterdäck kommer i en mängd olika stilar och konstruktioner, inklusive dubbdäck och dubbfria däck. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja rätt däck för dina specifika förhållanden.

Myt 6: Du behöver bara vinterdäck på drivenheter

Faktum: Att bara ha vinterdäck på drivenheter kan skapa en obalans i bilens prestanda och göra det svårare att styra. Detta kan vara särskilt farligt vid höga hastigheter eller under svåra vägförhållanden.

Myt 7: Vinterdäck är onödigt dyra

Faktum: Medan vinterdäck kan vara dyrare än sommardäck, kan de faktiskt spara pengar i det långa loppet. Genom att använda vinterdäck under kalla månader förlänger du livslängden på dina sommardäck.

Myt 8: Du kan köra lika snabbt med vinterdäck som med sommardäck

Faktum: Vinterdäck är utformade för grepp, inte hastighet. De har ofta en lägre hastighetsbetyg än sommardäck, vilket innebär att de kanske inte presterar lika bra vid höga hastigheter.

Myt 9: Du kan använda vinterdäck året runt

Faktum: Även om det tekniskt sett är möjligt att använda vinterdäck året runt, är det inte rekommenderat. Vinterdäck är designade för kallare temperaturer och kommer att slitas ut snabbare vid varmare temperaturer.

Myt 10: Dubbdäcken skadar alltid vägarna

Faktum: Medan dubbdäck kan orsaka vägslitage, har moderna dubbdäck utformats för att minimera detta. Det är också värt att notera att väderförhållanden och tung trafik också bidrar till vägslitage, så det är inte bara dubbdäck som är skyldiga.

Hoppas du nu har en bättre förståelse om vinterdäck och de vanligaste missförstånden kring dem. Kom ihåg att alltid välja rätt däck för dina specifika förhållanden och kör säkert i vintervädret!

Skriv en kommentar

Vinterdäck med eller utan dubbar

Vinterdäck med eller utan dubbar

Vinterdäck finns både med och utan dubbar. Om ett vinterdäck har dubbar kallas det ofta dubbdäck. Om ett vinterdäck saknar dubbar kallas det friktionsdäck eller dubbfritt. Vinterdäck har en annan gummiblandning och ett annat mönster än sommardäck.

Visa hela inlägget
Datum för vinterdäck, friktionsdäck och dubbdäck 2020-2021

Datum för vinterdäck, friktionsdäck och dubbdäck 2020-2021

Vinterdäckskrav Du måste ha vinterdäck 1 december - 31 mars om det råder "vinterväglag". Friktionsdäck Friktionsdäck (alltså vinterdäck utan dubbar) får du ha året om. Dubbdäck Det är tillåtet att ha dubbdäck från 1 oktober - 15 april. Om det "är eller befaras vara" vinterväglag får du även ha dubbdäck utanför detta intervall. Läs mer hos Transportstyrelsen

Visa hela inlägget
Bötesbelopp vid fel däck

Bötesbelopp vid fel däck

Om du inte följer reglerna för vinterdäck, sommardäck och mönsterdjup och blir stoppad riskerar du att få följande böter: Otillräckligt mönsterdjup : 1 200 kr Ej använt vinterdäck när det krävs: 1 200 kr Körning med dubbdäck under otillåten tidsperiod: 500 kr

Visa hela inlägget
Dubbfria däck

Dubbfria däck

Så kallade friktionsdäck eller dubbfria däck är vinterdäck utan dubbar. Skillnaden mellan dubbfria däck och sommardäck är gummiblandningen och däckmönstret. Några fördelar med dubbfritt kontra dubbdäck är att dibbfria däck är tystare och sliter mindre på asfalten. Tack vare detta blir det mindre farliga partiklar i luften och i dagvattnet om man använder dubbfria däck istället för dubbdäck.

Visa hela inlägget
Kan man använda vinterdäck året om?

Kan man använda vinterdäck året om?

Medan kalla temperaturer och vintrigt väglag närmar sig, ställer många svenska bilägare sig frågan: Kan man använda vinterdäck året om? Att använda samma däck oavsett säsong kan initialt verka fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv, men det kan innebära signifikanta säkerhetsrisker och kostnader över tid. Låt oss djupdyka i detta ämne och utforska varför det inte rekommenderas att använda vinte…

Visa hela inlägget
Fem vanliga misstag vid val av vinterdäck

Fem vanliga misstag vid val av vinterdäck

Vinterdäck är en viktig investering för att säkerställa säkerheten på vägarna under den kallare årstiden. Men när det gäller att välja rätt vinterdäck, kan det finnas många faktorer att överväga, och flera vanliga misstag som man bör undvika. Här är fem vanliga misstag som du bör undvika när du väljer dina vinterdäck: 1. Att välja fel storlek Det är viktigt att välja rätt storlek på dina vinterdäc…

Visa hela inlägget