Däcktrycket – En kritisk faktor för säkra vinterresor

Däcktrycket – En kritisk faktor för säkra vinterresor

När vintermörkret lägger sig över landet och temperaturen sjunker är det inte bara vinterdäckens mönsterdjup och dubbar som står i fokus för bilägare. Däcktrycket är en lika viktig faktor som ofta förbises – ett korrekt däcktryck är avgörande för ditt fordons prestanda och säkerhet på vinterns oförutsägbara vägar.

I detta inlägg ska vi djupdyka i varför rätt däcktryck är så pass viktigt och hur du bäst underhåller det under vinterperioden.

Varför är däcktryck så viktigt?

Däck är bilens enda kontaktyta med vägen, och lufttrycket inne i däcken spelar därför en stor roll för hur de presterar. För lågt däcktryck kan leda till sämre väghållning, längre bromssträcka och ökad risk för vattenplaning. Dessutom ökar förbrukningen av bränsle eftersom bilens rullmotstånd blir högre, vilket även leder till ökat däckslitage.

Under vinterhalvåret är det speciellt viktigt att se över däcktrycket regelbundet. Kall luft drar ihop sig och får därför ett lägre lufttryck. En tumregel är att för varje 5 grader Celsius som temperaturen sjunker, så minskar däcktrycket med cirka 1%. Detta innebär att ett däck som är korrekt upppumpat under hösten kan bli underinflaterat när kylan slår till.

Hur mycket ska jag pumpa mina däck?

Det korrekta däcktrycket varierar mellan olika bilmodeller och däckstorlekar. Informationen om rekommenderat däcktryck hittar du ofta på en dekal i bilens dörrkarm, i instruktionsboken eller ibland insida bensinlocket. Kom ihåg att tryckuppgifterna ofta anges för när däcken är kalla, eftersom värmeförändringar påverkar trycket.

Tips för att hålla koll på däcktrycket

  1. Kontrollera regelbundet – Speciellt inför längre resor och när temperaturen skiftar.
  2. Använd en bra tryckmätare – Stationära luftpumpar på bensinstationer kan ofta visa felaktiga värden. En egen tryckmätare ger mer tillförlitliga resultat.
  3. Kolla däcktemperaturen – Försök att mäta trycket när däcken är kalla, oftast rekommenderas det att bilen ska ha stått still i minst tre timmar.
  4. Glöm inte reservhjulet – Många glömmer att även kontrollera och pumpa reservdäcket.
  5. Anpassa trycket efter last – Om du planerar att transportera tyngre last kan det vara lämpligt att öka däcktrycket enligt tillverkarens rekommendationer.
  6. Se över dina däck regelbundet – Samtidigt som du kollar trycket, passa på att undersöka däcken för eventuell skada eller ojämnt slitage.

En korrekt luftmängd i dina vinterdäck är inte bara viktigt för din säkerhet utan också för din plånbok och miljön. Ett optimalt däcktryck ser till att du har bästa möjliga väggrepp och minskar risken för olyckor. Det bidrar även till att däcken håller längre och att bränsleförbrukningen hålls nere.

Innan vintersäsongen är det alltså viktigt att inte bara tänka på att byta till vinterdäck, men också att genomföra regelbundna kontroller av däcktrycket. Var proaktiv och håll dina däck i toppskick. Det är en liten insats som gör en stor skillnad.

Här på bloggen Vinterdäcket vill vi att du ska köra säkert i vinter – tänk på däcktrycket och glöm inte bort det i vinterkylan!

Skriv en kommentar

Effekten av rätt lufttryck i vinterdäcken på körsäkerheten

Effekten av rätt lufttryck i vinterdäcken på körsäkerheten

Nu när kylan börjar krypa in över Sverige och snön faller tät, är det inte bara de synliga delarna av vår bil som behöver extra uppmärksamhet. Det som ofta glöms bort, men som har en enorm inverkan på vår säkerhet på vägarna, är lufttrycket i däcken. Man kan lätt tro att så länge däcken är av rätt sort och i gott skick, är allt frid och fröjd. Men där tar man miste. Lufttrycket spelar roll året ru…

Visa hela inlägget
Vinterdäckens påverkan på bränsleförbrukning och säkerhet

Vinterdäckens påverkan på bränsleförbrukning och säkerhet

När temperaturen sjunker och vintervädret närmar sig är det viktigt att ha rätt däck på bilen för att säkerheten ska vara på topp. Vinterdäcket är utformat för att fungera bättre på snö, is och blöta vägbanor än sommardäcken. Men hur påverkar det egentligen bränsleförbrukningen och säkerheten? Enligt tester från olika däcktillverkare och oberoende organisationer som exempelvis VTI (Statens väg- oc…

Visa hela inlägget
Fem vanliga misstag vid vinterdäcksbyte - undvik dem!

Fem vanliga misstag vid vinterdäcksbyte - undvik dem!

Vi är inne i vintersäsongen och det börjar bli tid att byta till sommardäck, om du inte redan gjort det. Att byta till säsongens däck är en viktig säkerhetsåtgärd för dig och alla andra trafikanter. Men det finns några vanliga misstag som många gör vid vinterdäcksbyte. Ta en titt på följande tips för att undvika dessa misstag. 1. Att välja fel storlek eller typ av däck Det här är ett vanligt misst…

Visa hela inlägget
Viktiga tips för att maximera greppet med vinterdäck

Viktiga tips för att maximera greppet med vinterdäck

Medan vinterdäcken snart ska på, och det dags att säkerställa att din bil är redo för vinterns isiga grepp och snöiga vägar. Att ha vinterdäck är en bra början, men för att verkligen maximera greppet och säkerheten är det flera aspekter som bör tas i beaktande. I det här inlägget kommer vi att dyka djupt ner i ämnet och ge dig ovärderliga tips för att du ska kunna behålla kontrollen på kalla vinte…

Visa hela inlägget
Dubbdäckens livslängd: Så håller du dem i toppskick

Dubbdäckens livslängd: Så håller du dem i toppskick

När snötäcket breder ut sig och isen gör våra vägar till skridskobanor, är det dags att fundera på hur vi bäst tar hand om våra trogna vägvakter: dubbdäcken. Att investera i ett par högkvalitativa dubbdäck är endast halva striden – det krävs också rätt underhåll och förståelse för att förlänga deras livstid till maximalt. I detta inlägg guidar vi dig genom de bästa metoderna för att underhålla din…

Visa hela inlägget
Guiden till optimala vinterdäcksval för din bil

Guiden till optimala vinterdäcksval för din bil

Snöflingor faller lätt över landskapets krispiga yta och temperaturen visar obönhörligt på minusgrader. Vinterns ankomst är här, och det är dags att ta ett informerat beslut om vilka vinterdäck som är optimala för just din bil. I detta inlägg kommer vi att utforska viktiga överväganden samt ge dig konkreta tips för att göra ett säkert och ekonomiskt val. Varför är rätt vinterdäck viktigt för din b…

Visa hela inlägget