Datum för vinterdäck, friktionsdäck och dubbdäck 2020-2021

Datum för vinterdäck, friktionsdäck och dubbdäck 2020-2021

Vinterdäckskrav

Du måste ha vinterdäck 1 december - 31 mars om det råder "vinterväglag".

Friktionsdäck

Friktionsdäck (alltså vinterdäck utan dubbar) får du ha året om.

Dubbdäck

Det är tillåtet att ha dubbdäck från 1 oktober - 15 april. Om det "är eller befaras vara" vinterväglag får du även ha dubbdäck utanför detta intervall.

Läs mer hos Transportstyrelsen

Butik

Dubbdäck 1 oktober – 15 april

Dubbdäck 1 oktober – 15 april

I Sverige får du använda dubbdäck under perioden 1 oktober till 15 april. "Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid." Transportstyrelsen Tänk på att dubbdäck sliter mycket på asfalten och drar upp hälsoskadliga partiklar som hamnar i vår luft och i vattendrag. Använd bara dubbdäck om du…
Friktionsdäck eller dubbfritt

Friktionsdäck eller dubbfritt

Så kallade friktionsdäck eller dubbfria däck är vinterdäck utan dubbar. Skillnaden mellan friktionsdäck och sommardäck är gummiblandningen och däckmönstret. Några fördelar med friktionsdäck kontra dubbdäck är att friktionsdäck är tystare och sliter mindre på asfalten. Tack vare detta blir det mindre farliga partiklar i luften och i dagvattnet om man använder friktionsdäck istället för dubbdäck. Du…
Vinterdäck med eller utan dubbar

Vinterdäck med eller utan dubbar

Vinterdäck finns både med och utan dubbar. Om ett vinterdäck har dubbar kallas det ofta dubbdäck. Om ett vinterdäck saknar dubbar kallas det friktionsdäck eller dubbfritt. Vinterdäck har en annan gummiblandning och ett annat mönster än sommardäck.
Vinterdäck 1 december - 31 mars

Vinterdäck 1 december - 31 mars

I Sverige gäller följande regler för vinterdäck: "Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Fordon som har lämpligt slirskydd, till exempel snökedjor eller sandspridare, bör anses vara försedd med likvärdig…
Transportstyrelsen skjuter upp dubbdäcksförbud

Transportstyrelsen skjuter upp dubbdäcksförbud

"Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget innebär att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april 2020." Läs mer på transportstyrelsen.se
Dubbfria däck

Dubbfria däck

Så kallade friktionsdäck eller dubbfria däck är vinterdäck utan dubbar. Skillnaden mellan dubbfria däck och sommardäck är gummiblandningen och däckmönstret. Några fördelar med dubbfritt kontra dubbdäck är att dibbfria däck är tystare och sliter mindre på asfalten. Tack vare detta blir det mindre farliga partiklar i luften och i dagvattnet om man använder dubbfria däck istället för dubbdäck.
Vilka fördelar har dubbdäck jämfört med friktionsdäck?

Vilka fördelar har dubbdäck jämfört med friktionsdäck?

När vintern kommer och vägarna blir hala och snöiga kan det vara smart att byta till dubbdäck på bilen. Men varför välja dubbdäck istället för friktionsdäck? Här är några fördelar med dubbdäck: Bättre grepp på is och snö: Dubbdäck har små metallpigg som biter tag i vägytan och ger bättre grepp på hala underlag. Det kan göra skillnaden mellan att stanna eller köra av vägen i en nödsituation. Ko…
Dubbfria vinterdäck - Den tystare hjälten

Dubbfria vinterdäck - Den tystare hjälten

När termometern börjar krypa nedåt och de första frostnätterna signalerar att vintern är på intåg, är det dags att tänka på att byta till vinterdäck. Även om dubbdäck länge har varit den traditionella favoriten i Norden, ökar populariteten för dubbfria vinterdäck, eller friktionsdäck, år efter år. I detta inlägg ska vi fördjupa oss i de dubbfria däckens värld och utforska varför de kan vara det rä…
Bötesbelopp vid fel däck

Bötesbelopp vid fel däck

Om du inte följer reglerna för vinterdäck, sommardäck och mönsterdjup och blir stoppad riskerar du att få följande böter: Otillräckligt mönsterdjup : 1 200 kr Ej använt vinterdäck när det krävs: 1 200 kr Körning med dubbdäck under otillåten tidsperiod: 500 kr
Mönsterdjup på vinterdäck

Mönsterdjup på vinterdäck

På sommaren måste ett däck ha minst 1,6 mm mönsterdjup, men minst 3 mm är rekommenderat. På vintern gäller följande regler: Lätta fordon och personbilar: 3 mm Tunga bilar: 5 mm Tunga släpvagnar: 1,6 mm Läs mer på Transportstyrelsens sida.